Øl i madlavning – Den perfekte ingrediens

I Danmark er vi kendt for vores glæde for øl, og flere og flere mikro- og specialbryggerier skyder op rundt omkring i landet. Det vidner om, at vi danskere er meget kvalitetsbevidste omkring, hvilke øl vi drikker. Det skal helst være en smagsoplevelse i sig selv, og ikke bare en kold pilsner til påskebordet. Denne entusiasme for øl kan man derfor også – med fordel – tage med over i sin madlavningen. Øl indeholder nemlig forskellige smagsnuancer, samt særlige egenskaber der giver nogen retter et ekstra pift, specielt når det kommer til dej.

En velkendt klassiker vil ikke være det samme uden øl

Fish ’n’ chips serveret med Sauce Tartare er en gammel kending fra det engelske køkken, og en af briternes fortrukne fastfoods. Igennem de seneste par år er den også begyndt at blive populær her i Danmark, og det er der en grund til. Det er en superlækker og nem måde at få fisk på, samtidig med at der findes nogle fantastiske smagsnuancer i retten – og så er den selvfølgelig dejlig sprød. Det er der en helt speciel grund til, og det er her øl kommer ind i billedet.

 

Fisken er pakket ind i beignetdej, som også kaldes for øl-dej. Grunden til at man her bruger øl er fordi alkoholen fordamper, og der derfor er mindre væske i dejen. Det er med til at gøre den helt sprød og lækker. Med en god og overskuelig opskrift på Fish ’n’ Chips er det ligetil at lave denne fantastisk ret hjemme i sit eget køkken. Det er en god og anderledes måde at få fisk på, som passer til mange forskellige begivenheder. Så er det næsten som at være på en gastropub i Storbritannien.

Hjemmebagt er bedre end hjemmebragt

Hjemmebagt rugbrød er som regel altid bedre, end det rugbrød man køber i supermarkederne. Desuden har man mulighed for at påvirke smagen af sit rugbrød ved at bruge øl i dejen. Alt efter hvilken type øl man bruger i dejen, har man mulighed for at få den smag ud af rugbrødet, som man selv synes smager bedst.

 

Ved for eksempel at lave rugbrød med Brown ale, får man en sød og mørk smag i sit brød, men det er kun ens egne præferencer, der sætter grænserne. På den måde kan man forene to klassiske nordiske elementer, som netop er øl og rugbrød. Det giver en dejlig og behagelig dybe i brødet, som man ikke kan finde på samme måde, i det brød man køber i supermarkederne. De forskellige smagsnuancer lægger samtidig op til forskelligt brug af pålæg, alt efter hvad der passer bedst til smagen i brødet. På den måde kan man give frokostbordet en ekstra dimension.